måndag, juli 26, 2010

Monty

Första gången jag hörde David Pagmar sjunga på svenska var hösten 2007 då han framförde en magisk, naken tolkning av Rihannas Umbrella i det numera tyvärr nedlagda MTV-programmet Phaser (som för övrigt kan ha varit det bästa MTV gjort någonsin). Till tonerna av ett ensamt piano framförde han något av det vackraste som framförts i en svensk tv-studio. Det var oerhört drabbande och redan där ville jag höra mer av David på svenska. Det fick jag också göra.
I mars 2009 släpptes EP:n ”Direkt till svenska” där han förutom nämnda Paraply även gör tolkningar, och direktöversättningar, av exempelvis Beyoncés ”Halo” (Gloria) och R Kellys ”The worlds greatest” (Det bästa i världen). Men även Peter Gabriel och Simon & Garfunkel översätts till skir stockholmska och får sina sånger framförda med en närvaro och glöd som känns in i hjärtat.
Då kallade han sig fortfarande Montt Mardié, ett alias under vilket han sedan debutalbumet Drama levererat blåögd soul i absolut toppklass. Fram till dess hade han dock hållit sig till engelskan som sångspråk och nämnda EP var det första han gav ut på modersmålet. Direkt Till Svenska var dock bara en försmak av vad som komma skulle.
I vintras klev så Monty fram ur skuggorna. Först med den galet svängiga singeln ”En Till Himmel” och senare med albumdebuten ”2010”. Det var en skiva där Pagmar inte bara bytt sångspråk, även det blåögda soulsoundet var som bortblåst och ersatt med en yachtfunkig, r’n’b-influerad och vrålsnygg pop i rakt nedstigande led från Ratatas finaste stunder. Spår som ”Världen är din”, ”En Till Sarah” (som är en fortsättning på Mauros ”Sarah”), ”Seglaren” och ”Skrik Mitt Namn” eller egentligen hela skivan är omedelbara hits, omöjliga att värja sig emot. Det är fantastiskt bra.

Så ta på dig seglarskorna och dina finaste vita byxor och gå och se Monty. Du kommer inte att bli besviken, och du kommer vilja dansa.
Och vem vet, med lite tur kanske vi får höra Paraply.


Spelar: 19.30 Cirkus


Titta:


Lyssna:
Monty

http://www.entillhimmel.se/

Bonus (Paraply @ Phaser):

Etiketter: ,