tisdag, januari 10, 2012

Utställningen

Eftersom jag gjorde så skamlös reklam för vernissaget igår här i bloggen måste jag naturlgitvis bjussa på lite bilder och tankar kring det vi ställde ut:












Det vi gjort är alltså att vi skapat ett koncept för en gift shop på Designarkivet. Redan tidigt kom vi in på spåret att det skulle bli en tallriksbutik och efter ett tag börjad vi fråga oss vad en tallrik egentligen är, vad som kännetecknar en tallrik och så vidare. Vi kom då in på tanken att leka lite med formerna och undersöka vad som händer om man helt låter formen ta över funktionen. Helt enkelt en sorts antifunktionalism eller dysfunktionalism. Utifrån den tanken byggde vi sedan hela butikskonceptet och formulerade den berättelse som också ingick i uppgiften att skriva (om jag känner mej på gott humör och mina gruppkollegor inte invänder kanske den också dyker upp här vad det lider). Samtidigt gjorde vi det också lite som en drift med, eller kanske snarare kommentar till, überhippa designbutiker och dess publik. Helt enkelt eftersom det vore den typ av butik vi tänker skulle kunna sälja den här typen av estetiskt coola men praktiskt helt oanvändbara tallrikar. Därav ställde vi exempelvis dit en kulram istället för en kassaapparat för att relatera till den vurm för det ursprungliga, naturliga och gammeldags som rått de senaste åren (kulramen syns dessvärre inte på bilderna men den står på podiet som skymtas längst till vänster på den översta bilden). Av samma skäl hade vi från början planer på att även ha ett tråg eller en ho (med tanken att nästa stora trend skulle bli att helt enkelt flytta måltiden från bordet och börja äta ur tråg istället) men det tog vi bort då vi insåg att vi inte riktigt hade tid till att bygga det. Tallriset på golvet är också intressant ur den aspekten, det symboliserar dels vurmen för det naturliga men precis som tallrikarna är det också väldigt opraktiskt även om det är rätt fränt med ett tallrisgolv. Det kan också tilläggas att tallrikarna på bordet är tänkta som en sorts huvudkollektion, som ni ser på bilderna ser man fler exemplar av klotet och konen på podiet i fönstret, medan tallrikarna på podierna är tänkta som lite mer unika one of a kind-tallrikar. Dock är det viktigt att påpeka att det är butiken som helhet och inte bara tallrikarna som är verket. Butikens namn är Cirkus och det är alltså logotypen som syns i fönstret.


Utställningen pågår på Designarkviet i Pukeberg (Nybro) fram till åtminstone mitten av februari, antagligen lite längre. Kika gärna in där om ni har vägarna förbi, så får ni även se de andra gruppernas projekt (de har tagit fram koncept för hur arkviet kan se ut i framtiden samt ett koncept för att visa upp arkivets samlingar).


PS. Utställningen har genomgående fått fina recensioner och kommentarer i de medier som närvarade vid vernissaget vilket ju är kul, dock finns ingen av de recensionerna/artiklarna online så jag kan tyvärr inte länka.

Etiketter: ,